Een brief schrijven met pen en papier, een verloren kunst

Het klinkt misschien ouderwets of prekerig: “Schrijf nog eens een brief”. Je zult echter snel merken dat dat absoluut niet de bedoeling is. Ik zal hier proberen uitleggen waarom je echt nog eens moet proberen om af en toe een brief neer te pennen. Zoals gezegd bedoel ik dat niet prekerig, ik bedoel het niet vanuit een standpunt waar ik vind dat we allemaal onze gebruiken moeten terugdraaien naar een oudere tijd en ik ben zeker niemand om technologie in de weg te staan. Maar aan het schrijven van een brief hangen allerlei voordelen, dus koop een vulpen, briefpapier en schrijven maar!

Word penvrienden met… je vrienden

Voor mij persoonlijk begon deze nieuwe hobby als een grap. Iets wat ik met een vriend aan de bar had afgesproken: om elkaar eens een brief te schrijven. De volgende dag kocht ik dus postzegels en enveloppen, nam mijn Parker pen – gereserveerd voor speciale gelegenheden – ter hand en legde een extra vulling klaar, voor het geval dat. Eén A4 later doe ik de brief op de post en ‘dat was dan dat, leuke mop’, dacht ik. Dit was echter het begin van mijn nieuwe favoriete hobby…

Echte kwaliteit liegt niet!

Toen ik zelf een brief als antwoord in de bus kreeg, wist ik meteen dat ik dit vaker wilde doen. Hoewel de vriend in kwestie en ik misschien een vijftal minuten van elkaar wonen, gaat er niets boven het gevoel wanneer je een gestempelde, met de hand geadresseerde envelop in de bus krijgt. Ik heb direct geïnvesteerd in kwaliteitsvol materiaal: rustieke bruine enveloppen, speciale postzegels, stevig gelig briefpapier en een prachtig diepblauwe Mont Blanc vulling. Het is moeilijk uit te leggen wat voor effect de charme van een handgeschreven brief kan hebben wanneer er overduidelijk tijd aan besteed is. 

Schrijf over alles, en niets

Waarover schrijf je dan? Wanneer je online chat met iemand, begint het gesprek meestal uit praktische overwegingen: een vraag, of iets wat je snel wilt weten. Daarna loopt het gesprek misschien wat uit en wordt het losser. Bij een brief begin je een gesprek omwille van het gesprek zelf. Aangezien je nog enkele dagen geen antwoord verwacht, schrijf je dus gewoon over alles wat je maar wil. Het kan heerlijk zijn om zo je gedachten even te verzetten en je creativiteit erop los te laten. Zo hebben mijn penvriend en ik al een paar ‘running jokes’ die wel eens om de zoveel maanden terug komen in een brief.

Wanneer wel, wanneer niet?

Een brief is uiteraard niet de beste oplossing voor alle situaties. Mijn bedoeling is vooral om het als hobby en ontspanning te promoten. Wanneer je snel en praktisch wilt communiceren met iemand blijft technologie uiteraard de meest voordehandliggende optie. Voor formele communicatie met bedrijven en dergelijke kan het misschien nog wel net, maar ook daar is een gewone e-mail waarschijnlijk wel de betere en veiligere keuze. Maar laat je dus vooral niet afschrikken en maak van brieven schrijven je nieuwe hobby!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *