Vind de job die perfect bij je past

Ben je net afgestudeerd? Heb je na al die jaren studeren eindelijk een paar diploma’s op zak? Dan ben je klaar om jouw stempel op de wereld te drukken. Een eerste job vinden is altijd iets speciaal en het kan voor veel mensen een drempel zijn om te overwinnen. Ik heb het dan natuurlijk niet over een vakantiejob of bijbaantje. Waar kan je zoal op letten bij het zoeken naar een (eerste) job om ervoor te zorgen dat je jezelf later helemaal kan ontpoppen in de professionele wereld? Een paar tips kunnen je enorm helpen bij werving en selectie procedures van veel bedrijven.

Oriënteer jezelf voor het zoeken naar een job

Bezint eer ge begint, zoals men zegt. Jezelf oriënteren voor je met aanmeldingsprocedures begint is van ultiem belang. Je denkt dan bijvoorbeeld na over wat voor werk je wilt leveren of in welke sector. Een deel daarvan hangt af van je kwalificaties en de diploma’s waar je zo hard voor gewerkt hebt, maar dat hoeft helemaal niet bindend te zijn en hoeft geen obstakel te vormen. Voor een allereerste job helpt het ook om je grenzen en de lat wat lager te leggen; Je job hoeft nog geen droomjob te zijn, maar kan wel functioneren als opstapje naar je droomjob.

Maak gebruik van interimbureaus en websites

Eens je min of meer weet wat voor werk je wilt doen en in welke sector, kan je op zoek gaan naar een specifieke vacature. Dat werkt het handigst via een interimbureau of website. In plaats van dat je zelf het internet afspeurt naar bedrijven die open plaatsen hebben, verzamelt zo’n bureau allerlei vacatures bij elkaar gebaseerd op je voorkeur. Het is soms ook zo dat er een recruitment bureau is dat gespecialiseerd is op vacatures die specifiek in jouw sector naar keuze liggen. Interim websites zijn erg handig om het eerste contact te leggen met het bedrijf waar je wilt werken, maar er is natuurlijk meer nodig om de baan binnen te halen!

De kracht van een goede eerste indruk

Een goede eerste indruk maken kan van onschatbare waarde zijn. Als je meteen in het oog springt en een blijvende impressie achterlaat, is de kans groter dat het recruitment team sneller aan jou zal denken! De échte eerste indruk komt meestal vlak nadat je contact hebt gelegd: je zal je CV moeten doorsturen. Belangrijk is dat je zo volledig mogelijk bent op je CV, laat niets van je skills en ervaring weg als je er de plaats voor hebt. Daarnaast hoort je CV er netjes en overzichtelijk uit te zien, zoek dus eens naar een goede template of overweeg zelfs om desktop publishing software te gebruiken.

Wees vooral jezelf, maar dan beter!

Als je alle voorgaande tips gevolgd hebt, is het sollicitatiegesprek zelf meestal een eitje. Als de job in je kennis- of interessegebied ligt, en je hebt een goede eerste indruk afgeleverd met je CV, zullen je kwaliteiten automatisch naar voren komen. Probeer daarom tijdens het gesprek je persoonlijkheid goed te verkopen, een leuke collega is namelijk net zo belangrijk! Verkoop jezelf, maar vertel uiteraard geen onwaarheden, wees voornamelijk niet te bescheiden. Met deze tips op zak zal je ongetwijfeld geen enkel probleem hebben met het vinden van je allereerste job, succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *